De Bengaalse kat

De Bengaalse kat is een zeer populair kattenras dat relatief nieuw is. Het ras bestaat sinds de jaren 50 en is afkomstig uit de Verinigde Staten. Door het kruisen van de Bengaalse tijgerkat met huiskatten of raskatten kwam men uit op een katachtige tijgervariant. In 1983 werd het ras geregistreerd door de TICA (International Cat Association). Door zijn gevlekte uiterlijk en genetische oorsprong spreekt men hier van een ongelooflijk atletische kat met een zeer gespierd maar slank lichaam. Als jouw huis een jungle is past de bengaalse kat hier perfect in.

Sociaal weinig haarverlies Buiten Zaagt weinig Kindvriendelijk
Diervriendelijk Avontuurlijk Speels weinig onderhoud
Energetisch

Middelgrote kat

Intelligent

Communicatief

Speelse huiskat

Herkomst van de Bengaalse kat

Deze gevlekte mid-grote kat heeft zijn reputatie te danken aan zijn vacht. De Bengaal ziet eruit als een vriendelijke versie van de beruchte Bengaalse tijger. Toch is dit ras uiterst populair door de intelligentie en speelsheid van de kat.

De Bengaalse kat krijgt zijn naam van zijn roots. Tot in de jaren ‘50 & ’60 was het in Azië mogelijk bengaalse tijgerkatten aan te kopen in dierenwinkels. Deze waren al gekweekt om tam te zijn en kenden al enkele varianten, zoals de kortharen. Jean Mill, een kweker uit Californië was de eerste persoon om deze kruising volledig uit te voeren. Deze eerste versie van de bengaalse kat was eerder per ongeluk. Jean Mill had deze bengaalse tijgerkat aangekocht als gezelschap voor haar kat. Eens deze katten hun eerste kittens hadden werd er selectief verdergekweekt om een gevlekte vacht te bewaren.

Op hetzelfde moment was ook William Centerwall bezigt met de Aziatische tijgerkat te kruisen met andere katten. Hier, in de Loyola Unitversity, ondervonden ze ook dat de bengaalse katten resistent waren voor het leukemia virus bij katten. Zij zochten naar manieren om dit over te zetten naar andere katten.

Na deze ontdekkingen waren verschillende kwekers geïnteresseerd in het nieuwe sportieve kattensoort. Mill ontving enkele katten van Centerwall en het kweeken kon beginnen. De mannelijke katten die gebruikt werden voor het kweken werden selectief gekozen op basis van hun vacht.

De Bengaalse kat werd voor het eerst geregistreerd in 1983 als experimenteel. Nadien, in 1991, volgde hun permanente registratie. Bengaalse katten die verkocht worden moeten minstens 4 generaties verwijderd zijn van hun wilde voorouders.

bengaal-kattenras

Karakter

bengaalse-katBengaalse katten zijn zeer actief en intelligent. Dit maakt het plezierig om met hen te leven, maar soms kan het wat veel worden. In het algemeen is de Bengaalse kat zeer communicatief en straalt ze veel zelfvertrouwen uit. Door de roots heeft de kat een zeer sterk atletisch lichaam en is hij altijd alert. Los daarvan is het een zeer lieve kat die goed overweg kan met andere dieren en mensen.

Als ze niet actief bezig zijn dan zal de Bengaalse kat zijn eigenaar of rust komen opzoeken. Zien ze je lekker warm zitten dan zullen ze de eerste zijn om naast jouw positie in te nemen. De Bengaalse kat toont graag affectie en wordt graag achter de orgen geaaid.

Speelgoed, actief zijn, rondlopen en klimmen zijn de favoriete bezigheden van de Bengaalse kat. Niets ontsnapt hun zicht. Ook zijn ze slim genoeg om speelgoed terug te brengen. Train je kat goed en leer hem dat we langer kunnen spelen als hij het speelgoed netjes terugbrengt. Hoewel dit hond-achtige eigenschappen zijn kunnen we dit makkelijk terugbrengen naar hun roots.

Zoals voordien vermeld is de Bengaalse kat zeer atletisch en beweeglijk. Zijn poten zijn net handen en ze gebruiken dit om hen te helpen bij voedsel, water drinken, klimmen en prutsen. Laten we even blij zijn dat ze geen inwaardse duimen hebben, of ze zouden de wereld verroveren.

Omdat Bengaalse katten zo avontuurlijk en energiek zijn is het belangrijk voor afleiding te zorgen. Gezelschap voor de kat wanneer je er niet bent, de mogelijkheid om naar buiten te gaan, interactief speelgoed, … Hou je kat bezig of verveling kan omslaan in destructief gedrag. Hou je zetels intact en speel afentoe met je kat. Wil je dit niet doen dan is er een hele reeks speelgoed beschikbaar die jouw taken kan overnemen.

Bengaalse katten zijn fan van water. We overdrijven niet wanneer we zeggen dat je kat met jouw in de douche komt staan. Natuurlijk is dit niet gevaarlijk, maar je moet opletten als je een vijver met vissen hebt of een aquarium in huis hebt staan. Omdat de kat graag klimt wordt het ook afgeraden om breekbare spullen op hoge kasten te plaatsen. Hoewel de kat ze niet bewust zal doen vallen snappen ze de mening van waarde niet, jouw vaas maakt hen niet uit.

Bengaalse kat & Kinderen & huisdieren

De Bengaal is ongelooflijk actief en sociaal. Het is zeker geen kat die zichzelf boven andere rassen ziet of een kat die ruzie zoekt om dominantie vast te stellen. De Bengaalse kat is een perfecte keuze als kat met kinderen of andere huisdieren. Zoals vermeld is de kat speels en intelligent, gooi jij speelgoed dan zal hij die halen en terugbrengen. Verder is het ras zeer trainbaar en heeft die respect voor kinderen die hem respecteren.

De kat is slim genoeg om uit de weg te gaan van kinderen en babies die de wereld nog niet goed begrijpen. De Bengaal verkiest kinderen tussen 9-16 omdat die zijn energie en nieuwsgierigheid delen. Verder heeft een bengaal weinig schrik van de buitenwereld. Stel je andere huisdieren voor en ze worden goede vrienden. Let wel op, Bengaalse katten zijn jagers en altijd op zoek naar prooi. Heb jij muizen, hamsters, cavias of vissen… zie dan dat deze achter speciaal slot en grendel zitten. De schuld niet op je kat steken als deze plots verdwenen zijn!

Leeftijd:

Een Bengaalse kat kan tot 10-16 jaar leven

Size:

Een volwassen kat weegt 3 tot 7kg
Ze is pas na twee jaar volwassen

Uiterlijk

Bengaalse katten zijn vaak te herkennen aan hun gevlekte uiterlijk. Verder zijn er deze kenmerken:

 • Middel-grote kattenras
 • Atletisch
 • Gevlekte vacht
 • Tijgerachtig hoofd
 • Naar voor gerichte oren
 • Grote ronde ogen

De Bengaalse kat of simpelweg bengaal heeft een gele/oranje vacht met bruine of zwarte stippen, vlekken, patronen. Hun dikke vacht is warm en voelt zacht maar glad aan. Opvallend is de grootte van het hoofd. Deze is in verhouding met het lichaam relatief klein. De ogen daarentegen zijn groot rond/amandelvormig met een zwarte kring. Bovenop het hoofd staan naar voren gerichte oren.

Net zoals de Bengaalse tijgerkat heeft de bengaal een lange staart die helpt bij evenwicht en behendigheid. Richting het einde van de staart worden vaak zwarte ringen gevormd. Op het lichaam vindt men vaak een patroon van stippen en strepen terug. De bengaal is heeft een lang uitgestrekt lichaam van zeer atletische bouw. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten en de poten zijn zwart onderaan.

De vacht van de bengaalse kat komt het vaakste voor in twee vormen. De gemarmerde bengaal en de gevlekte tabby. Deze zijn elk opnieuw verdeeld in twee hoofdkleuren – zwart en lichter. De Bengaalse kat heeft ook een extra variant, de sneeuwbengaal. De Zilvere bengaal en de blauwe bengaal zijn niet erkend in Europa.

Gezondheid en ziektes

Veel van de problemen met katten en ziektes hebben te maken met de genetische aard van hun ras. De Bengaalse kat of bengaal heeft dus ook problemen die vaker voorkomen:

 • Distal Neuropathie – Aandoening aan het zenuwstelsel dat kan ontwikkelen in het eerste jaar, vele katten komen herstellen zonder hulp
 • Platte-borst syndroom – een ingezakte borst kan voorkomen bij de Bengaal, eens volwassen zal een kat hier geen last van hebben
 • Heup-dysplasie – problemen aan de pezen in de heup
 • Hypertrophic cardiomyopathie – hartaandoening vaak voorkomend in katten
 • Patellar luxation – Loskomen van de knieschijf, kan opgelost worden door de dierenarts
 • Retina atrophie – het zwakker worden van de ogen

Verzorging:

Door de korte haren op de bengaal is voortdurende verzorging niet nodig. De Bengaal is een kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden.

 • Tanden poetsen is ook nodig.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply