Britse korthaar Kattenras

Britse korthaar katten zijn ongelooflijk populaire huiskatten of katten voor op appartement. De reden hiervoor is de persoonlijkheid van de kat en de aandacht dat het nodig heeft van zijn eigenaar. Daarnaast is de Britse korthaar een zeer vriendelijke kat voor zowel huisdieren als kinderen en vreemden. De kat heeft op zich weinig nood aan buiten zijn, eerder affectie en verbondenheid. Hieronder enkele kenmerken van het ras:

Sociaal Weinig haarverlies Appartement Vrij vocaal Kindvriendelijk
Diervriendelijk Huiskat weinig ziektes Weinig Verzorging
Intelligent

Grote kat

Intelligent

Zeer sociaal

Goed met vreemden

Herkomst van het Britse korthaar – Kattenras

Zonder het meteen door te hebben ken je zoiso een Britse korthaar van je jeugd. Deze slimme kat wordt afgebeeld als ‘The Puss in Boots‘ of de gelaarsde kat, alsook de kat van Alice in Wonderland.

Zoals je kan vermoeden komt de Britse korthaar uit het verrenigd koninkrijk, beter gezegd uit Engeland. De kat dankt zijn opkomen of populariteit aan de victoriaanse eeuw. Gedurende deze eeuw waren katten een teken van luxe, en was de Britse korthaar één van de beste en properste katten. Door deze populariteit is de Britse korthaar sterk gekweekt geweest. In de vroegere kattenshows waren enkel Britse kortharen aanwezig, slechts nadien werden andere kattenrassen geintroduceerd. De Britse korthaar is een kruising die ontstaan is door inmenging van de Pers, een langharige kat. De bouw van de Pers is goed terug te kennen in de bouw van de Britse korthaar: de gedrongen neus en de bolle wangen alsmede de forse bouw, duiden allemaal op de Perzische roots.

Vreemd genoeg hadden de wereldoorlogen een grote invloed op de aantallen van de Britse korthaar. Door de verschillende aanvallen en bombardementen was er geen huis voor mens of dier. Omdat de kortharen net wel een huis nodig hebben zijn er verschillende rassen dicht bij uitsterving gekomen. De Briste korthaar was hier één van. Eens de oorlogen voorbij waren werden de kortharen vooral in Groot-Brittannië gekweekt, vandaar de naam Britse korthaar.

In 1967 werden de Britse kortharen ook in de VS geintroduceerd. Pas in 1980 werd het kattenras ook daar populair. Alle kattenverrenigen herkennen het Britse Korthaar als een appart en uniek kattenras.

britse-korthaar-kattenras

Karakter

Britse korthaar is een vrij bescheiden en ‘easygoing’ kat. Hierdoor is het een goede vriend voor kinderen, familie of andere dieren. Ook al hebben ze vrij veel aandacht nodig komen ze hier niet voortdurend achter vragen. In vergelijking met de Ragdoll is het Britse korthaar veel minder vocaal. Wat wel opvallend is aan de Britse korthaar is de nood om in de buurt te zijn. Je kat zal je opzoeken en ergens in de buurt komen nestelen. Zo weten ze dat ze veilig zijn en hun oogjes mogen toedoen.

Dit ras is ook niet het actiefste ras dat te halen valt. Britse kortharen zijn gekend voor vrij bescheiden en ‘op het gemak’ te zijn. Zij zullen dus liever rustig van je gezelschap genieten. Andere kattenrassen lopen door het huis, springen en doen. Britse korthaar is kalm, vriendelijk, bescheiden en lief.

Britse kortharen kunnen gezien worden als een gemiddeld actieve kat. Rekening houdend met het feit dat we spreken over een huiskat. Kittens zijn eerder zeer actief en speels, maar eens we het jaar halen wordt de kat kalm en bescheiden.

Dit kattenras is amper aggresief of destructief. Omdat ze zeker zijn van hun omgeving zijn ze ook vriendelijk tegen vreemden of andere dieren dat op hun domein komen.

Leeftijd:

Een Britse korthaar kan tot 12-17 jaar leven

Size:

Een volwassen kater kan tussen de 5,5 en 9 kilogram wegen
Een poes tussen de 3,6 en 6 kilogram
Ze is pas na twee tot vier jaar volwassen

Uiterlijk

Britse korthaar zijn een groot kattenras.

 • Groot & stevig gebouwd
 • Korte tot midlange poten voor hun lichaamsgrootte – zware botten
 • ronde platte kop van gemiddelde grootte
 • Stevige kaken, wangen en kin
 • Grote (vaak Oranje) ogen
 • Opmerkelijk korte snuit
 • Spitse oren – Kortharen met platte oren zijn Scottish Fold
 • Dikke lange staart
 • Korte haren – Vaak grijs

Kleuren & vacht

Het Britse korthaar heeft door zijn korte dikke vacht en dikke ronde kop veel weg van een knuffeldiertje. Het compacte torso met brede shouders en sterke, relatief korte, poten. De dikke korte maar zachte vacht geeft de indruk van wat mollig te zijn. Vergis je niet, Britse kortharen zijn zeer sterke katten met veel macht. De Vacht komt vaak in één kleur, maar er bestaan kortharen in verschillende kleuren en patronen.

De meest voorkomende kleuren bij Britse korthaar is grijs, chocolade bruin, zwart en wit. De grijze Britse korthaar is beter gekend als ‘The British Blue’ omdat zijn grijse vacht een blauwe gloed afgeeft. Dit is dan ook de populairste en best gekende Britse Korthaar.

Gezondheid en ziektes

Alle kattenrassen hebben genetische kwaaltjes of eigenschappen. Bij sommige rassen kan dit zich harder doordrukken dan anderen. In het geval van mengen tussen rassen is de kans op gezondheidsproblemen vaak hoger. Ook de Britse korthaar heeft enkele kwaaltjes, waaronder gingivitis en Cadriomyopathy (hartproblemen).

Verzorging:

De Britse korthaar hun korte vacht is vrij simpel te verzorgen en moet één keer per week geborsteld worden om dode haren te ontnemen. Een bad is onnodig! Omdat de kat ook als een huiskat beschouwd wordt is er amper vuil van buitenaf in de vacht.

Tanden moeten afentoe ook gepoetst worden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijks borstelen of onderhouden kan, maar één keer per week is zeker aangeraden. Ook de nagels moeten onderhouden worden. Dit kan gedaan worden door manueel, wekelijks de nagels te trimmen. Zoniet kan je gebruik maken van krabpalen zodat de kat hier zelf aan kan werken. Ben je van plan zelf te knippen, zorg dan dat je hier vroeg mee begint zodat de kat dit gewend is.

Ooghoeken kunnen uitgekuisd worden om smurrie te verwijderen. Met een zacht vochtig doekje in de ooghoeken wrijven moet genoeg zijn om dit te verwijderen. Ook rond de neus kan vuil weggehaald worden, als nodig. Let op! Altijd een ander hoekje gebruiken zodat je geen vuil openwrijft in het oog van je Brits korthaar.

Wekelijks moet er ook even naar de oren gekeken worden. Het is belangrijk hier je persoonlijke mening te gebruiken. Oorsmeer is natuurlijk en nodig, maar teveel oorsmeer heeft een omgekeerd effect.

Britse Kortharen zijn zeer propor en verwachten dan ook een propere kattenbak. De poep van de afgelopen dagen laten liggen is geen optie. Een Britse Korthaar zal niet naar de wc gaan als deez niet proper is.

 • Nageltjes trimmen
 • Tanden poetsen
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.