Maine Coon – Kattenras

De Maine Coon is afkomstig uit New England, gelegen in de staat Maine, waar hij een populaire muizenjager, boerderij kat en waarschijnlijk ook scheeps kat, althans in de 19e eeuw.

De Maine Coon is een grote en gezellig kat, vandaar zijn bijnaam, “the gentle giant”. Het wordt gekenmerkt door een sterk beendergestel, rechthoekige lichaamsbouw, een zijdezachte stromende jas en een lange bossige staart. Het ras’s kleuren variëren, met alleen Lilla en Chocolate als uitgesloten van dit ras. Bekend om zijn intelligentie en speels, zacht karakter, is de Maine Coon is vaak beroemd voor zijn “hond-achtige” eigenschappen.

Sociaal Avontuur Huis/buiten Zelfstandig Kindvriendelijk
Diervriendelijk  haarverlies
weinig ziektes Dominant
Intelligent

Grote kat

Zelfstandig

Toont affectie

Alle omgevingen

Herkomst van de Maine Coon

De Maine Coon is natuurlijk afkomstig van Maine, of New England beter gezegd. In de 19 eeuw was dit een zeer belangrijke trekpleister waar veel handel onstond. De Katten waren zeer populair tegen ongedierte, zowel thuis als op het schip of in de boerderij. Sommige bronnen claimen dat het kattenras afkomstig is uit het Noorden en dat de Vikings het tot Noord-Amerika brachten.

Wat we wel weten over de Maine Coon is dat het niet een resultaat is van het paren tussen een kat en een wasbeer – wat zovelen beweren. Akkoord, de staart is zeer gelijkaardig en de vacht heeft veel van elkaar weg, toch weten we dat dit wetenschappelijk niet mogelijk is. Het uitelijk van de kat heeft veel weg van de wasbeer, vandaar de naam ‘Coon’.

De eerste gepubliceerde referentie naar een Maine Coon was in 1861 over een zwart-wit kat genaamd Captain Jenks. Een vrouwelijke Maine Coon werd uitgeroepen tot beste Cat in 1895 op een katten-show in Madison Square Garden. In New York en Boston begon de kat ongelooflijk populair te worden bij katten-shows en in het huis. Toch kende de Maine Coon een grote terugval door het invoeren van de Perzische en Siamese katten uit Engeland. Hierdoor slonk de populatie van de Maine Coon.

Vandaag de dag is de Maine Coon nog steeds één van de populairste kattenrassen ter wereld.

Karakter

maine-coonsEen goed-gevoede en gezonde Maine coon kan zich aanpassen aan verschillende omgevingen, mensen en levensstijlen. Het ras zelf is zeer afhankelijk geweest van mensen en draagt dit ook mee in zijn bloed. Net zoals honden zullen deze katten je respecteren en aanzien als vriend. Daarnaast weet de Maine Coon ook perfect hoe het voor zichzelf kan zorgen.

Binnenshuis zal de kat zich altijd in de buurt van de eigenaar zetten. Verlaat jij de kamer en ga je ergens elders zitten is de kans groot dat je Maine Coon je komt vergezellen. De Maine Coon is ook een intelligente kat die wel een deur of raam kan openen. Let dus op dat sommige deuren op slot gaan! Sluit je de deur naar je kamer voor het slapengaan kan het goed zijn dat je Maine Coon even komt krabben.

Zoals voordien vermeld is de Maine Coon een beruchte muizenvanger. Van het leven op het schip, in de boerderij of op het platteland heeft dit kattenras veel overgehouden. Als er geen muizen rondlopen is het interessant om een speelmuis in huis te halen. Zo heeft de Maine Coon iets om zich mee bezig te houden en zijn jaaginstincten te onderhouden.

In tegenstelling tot bijna alle andere kattenrassen kan het zijn dat de Maine Coon speelgoed terugbrengt (apporteren). Dit intelligente kattenras beseft dat je aan het spelen bent en wil verder spelen. Andere katten nemen het speeltje en lopen weg, om het dan weer te laten liggen zodra het niet meer beweegt. De Maine Coon is zeer intelligent en het is dan ook belangrijk te denken aan slimme speeltjes of intelligent kattenspeelgoed

Maine Coons zitten ook graag op grondniveau. Ook al kunnen ze goed klimmen en lijken ze wat op de Noorse boskat blijven zij eerder laag bij de grond. Daarnaast blijft de Maine Coon zeer speels, waar andere kattenrassen hun speelsheid verliezen over de jaren. Vooral katers genieten van spelen op oudere leeftijd.

Leeftijd:

Een Maine Coon kan tot 9-15 jaar leven

Size:

Een volwassen kater kan tussen de 4 en 8 kilogram wegen, soms zelfs zwaarder
Een poes tussen de 3 en 7 kilogram
Ze is pas na drie tot vijf jaar volwassen

Uiterlijk, Kleuren & Vacht

De Maine Coon is een middel-groot kattenras.

 • Groot & stevig gebouwd
 • Midlange stevige poten
 • ronde leeuw-achtige kop
 • Dikke vacht
 • Vierkant hoofd
 • Grote oren

De Maine Coon is een grote kat met een semi-lange vacht. De donzige vacht zorgt voor warmte en bescherming tegen vocht. Door de geschiedenis en het instinct van de kat is het een ideale jager in huis of buitenshuis, zoals een boerderij. Verder is de Maine Coon zeer gespierd en zwaar voor zijn grootte. De Maine Coon functioneert het beste in een klimaat met verschillende seizoenen. Zijn vacht en poten passen zich voortdurend aan op het klimaat.

De dikke vacht is vooral geconcentreerd rond het torso van de Maine Coon. Het hoofd en de voorpoten zijn iets minder behaard. Het hoofd van het kattenras is van gemiddelde grootte, de oren die hierop staan zijn vaak groot en zeer bol en wijd. De ogen zijn vaak zeer groot en rond, meestal te vinden in groen, goud- of koper-achtige kleur. Blauwe of gemengde oogkleuren zijn vaak weggelegen voor Maine Coons met zeer lichte of witte vacht.

Wat veel mensen niet weten is dat de Maine Coon in zeer veel kleuren en patronen beschikbaar is. Het meest voorkomende en typische patroon is het bruin gevlekte patroon. Daarnaast bestaat dit ras dus ook in het rood, wit, zwart, bruin, grijs, wit, en alle kleuren daartussenin.

Gezondheid en ziektes

Net zoals alle kattenrassen zijn er ziektes waar het ras meer of minder risico loopt. De meest voorkomende ziektes bij de Maine Coon zijn:

 • Aftakeling van de heupen
 • Polycystueze nierziekte – afbraak van de nieren
 • Hartaandoeningen (Hypertrophic Cardiomyopathy)
 • Reuma aan de ruggenwervels

Verzorging:

Ondanks de lengte van de vacht is deze nog zeer zacht en glad. De vacht is zo dat deze ook niet snel zijn zachtheid zal verliezen door de natuurlijke verspreiding van vetten en olie. Als je de vacht één tot twee maal per week borsteld met een stalen kam, dan kan je de dode haartjes makkelijk verwijderen en de vacht langdurig onderhouden.

De vacht van de Maine Coon is opgedeeld in onder- en bovenvacht. Knopen vormen zich vooral wanneer de dode haartjes van de ondervacht zich vermengen in de bovenvacht. Doe dit voorzichtig, Maine Coons zijn geduldige dieren en beseffen wat het nut is. Begin hiermee wanneer je kat nog kitten is en je zal hier zeer weinig last van hebben. Daarnaast is het ook van groot belang de staart goed te borstelen omdat hier zoveel haar samenzit. Knopen vormen zich makkelijk en afentoe blijft wat vuil of poep hangen in de staart. Je kan dit makkelijk reinigen met een vochtige doek.

Een Maine Coon moet amper in bad. Als je merkt dat de glans van de vacht verdwenen is en dat de vacht er slecht aan toe is kan het tijd zijn voor een bad. Let op, slechte vacht kan ook wijzen op slechte voeding!

Tanden moeten afentoe ook gepoetst worden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijks borstelen of onderhouden kan, maar één keer per week is zeker aangeraden. Ook de nagels moeten onderhouden worden. Dit kan gedaan worden door manueel, wekelijks de nagels te trimmen. Zoniet kan je gebruik maken van krabpalen zodat de kat hier zelf aan kan werken. Ben je van plan zelf te knippen, zorg dan dat je hier vroeg mee begint zodat de kat dit gewend is.

Verder is het van uiterst belang om de litterbox of kattenbak proper te houden. Maine Coon en andere kattenrassen zijn uiterst gesteld op hygiënen en weigeren hun bak te gebruiken als deze niet proper is. Daarbij wil jij ook geen staart vol poep, dus beter van de bak te reinigen alvorens dat de kat hem gebruikt.

 • Nageltjes trimmen
 • Tanden poetsen
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply