De Munchkin kat

De Munchkin kat is een zeer nieuw kattenras dat toch iets of wat onnatuurlijk overkomt. Dit kattenras is een goede vergelijking van de dashond of de Teckel, langwerpig met kleine poten. Munchkin is geen getraind jager maar is wel een ideaal gezelschap voor thuis of op appartement. Munchkins zijn afkomstig uit de verenigde Staten toen een kat kleintjes had met korte poten. Deze genetische afwijking werd verder gekweekt om zo een heel ras kleine poten te hebben. De afwijking bleek dominant en zo kwam de Munchkin tot stand

Sociaal weinig haarverlies Binnen Zaagt weinig Kindvriendelijk
Diervriendelijk Korte poten
Speels Onderhoud
Brede kaken

Middelgrote kat

Intelligent

Communicatief

Speelse huiskat

Herkomst van de Munchkin

Sinds 1940 zijn er documenten dat verwijzen naar dit kattenras. Een Britse dierenarts rapporteerde in 1944 dat er vier generaties van gezonde kort-benige katten waren. Deze katten waren perfect gezond en hadden alles weg van een normale huiskat, behalve hun korte poten. Nadien verdween de Munchkin opnieuw even van het toneel door de tweede wereldoorlog, maar verscheen terug in Rusland in 1956 en dan opnieuw in de VS in 1970.

Het Munchkinras dat we nu kennen is afkomstig uit Louisiana in de Verenigde Staten. Daar bracht Sandra Hochenedel in 1983 verschillende kort-benige katten samen en kweekte het ras verder. Omdat één van de katers (Toulouse) vaak buiten rondliep begonnen er hier en daar ook kort-benige straatkatten te verschijnen.

De Munchkin werd pas populair in 1991 wanneer de TICA (international Cat Association) de kat toonde op TV. Kritiek kwam van alle hoeken, geleerden gingen ervan uit dat de korte poten voor afwijkingen en problemen in de rug zou zorgen. Echter hadden zij ongelijk. Het ras@ werd geregistreerd in 1994 en mocht sinds 2003 officieel deelnemen aan kattenshows.

Toch zijn er nog verschillende organisaties die het kattenras niet erkennen. Zo is het in Australië erkend als misvormd ras. Ook in Nederland wordt de Munchkin niet erkend als ras, in België wel…. afhankelijk van de organisatie.

Het wereldrecord, gevestigd door een munchkin, van kleinste volgroeide kat ter wereld gaat naar lilieput. Een kleine munchkin van California dat ongeveer 13cm groot was.

bengaal-kattenras

Karakter

De Munchkin wordt best beschreven als een goedhartige, speelse kat. Door zijn grootte is de kat ideaal voor in huis te houden, toch kan de kat zijn mannetje staan buitenshuis. De korte poten weerhouden de kat niet van te jagen, lopen, spelen en klimmen. Munchkins worden ook net zoals ragdolls graag opgepakt.

Verder is de munchkin zeer sociaal en intelligent. Haal je dit ras als huiskat dan zal hij de regels van het huis goed begrijpen en zijn plaats hierin vinden. De Munchkin heeft geen nood aan dominant zijn. Dit maakt het plezierig om met hen te leven. In het algemeen is de munchkin  zeer communicatief en straalt ze vertrouwen uit. Naast de korte benen hebben ze een atletisch lichaam. Los daarvan is het een zeer lieve kat die goed overweg kan met andere dieren en mensen en ook zeer goed kan communiceren.

Ook op andere aspecten is de munchkin net zo normaal als ieder ander kattenras. Dit is ook te verklaren door het voortdurend kruisen van allerlei rassen met de kort-benige munchkin.

Munchkin, Kinderen & huisdieren

De munchkin is zeer speels en sociaal. Het is zeker geen kat die zichzelf boven andere rassen ziet of een kat die ruzie zoekt om dominantie vast te stellen. De munckin is dan ook een goede partner voor in huis, met kinderen of met andere huisdieren samen te wonen. De kat respecteerd zijn eigenaar en zal training goed opnemen als deze goed gegeven wordt door de eigenaar.

De kat is slim genoeg om kinderen en babies te ontwijken. Kinderen tussen 5-16 jaar zijn eerder hun vriend omdat die hun energie en nieuwsgierigheid delen. Verder heeft een bengaal weinig schrik van de buitenwereld. Stel je andere huisdieren voor en ze worden goede vrienden.

Leeftijd:

Een munchkin kat kan tot 10-14 jaar leven

Size:

Een volwassen kat weegt 3 tot 4 kg
Ze is pas na twee-drie jaar volwassen

Uiterlijk

Munchkin katten zijn te herkennen aan hun korte poten, daarbuiten zijn er verschillende varianten van het ras.

 • Klein tot Middel-grote kattenras
 • Atletisch met korte benen
 • Ronde borst
 • Grote ogen – walnootvormig
 • Afgeronde schedel – vlak voorhoofd

De Munchkin is een kleine tot middel-grote kat. Hoewel gespierd met dikke vacht weegt de munchkin ergens tussen de 3-4 kg. Mannelijke katten zijn vaak groter dan vrouwelijke katten en dit is ook voor de munchkin het geval. Poezen wegen eerder tussen de 2-3 kg.

Hoewel ze korte poten hebben zijn de voorpoten korter dan de achterpoten. Dit zorgt voor betere sprongkracht en een natuurlijkere manier van lopen. De benen zijn vaak ook licht gebogen wat resulteerd in O-benen.

De vacht  is lekker warm en komt in verschillende kleuren en patronen. Enerzijds bestaat er de langharige munchkin, anderzijds zijn er de munchkin kortharen.

Ergens moet men een lijn kunnen trekken omdat, buiten de korte poten, dit kattenras sterk lijkt op de algemene huiskat. Alle vormen, kleuren en patronen zijn mogelijk. Echte dominante trekken die enkel bij munchkins voorkomen zijn er niet.

Het hoofd heeft meestal de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De schedel is afgerond naar een vlak voorhoofd. Opmerkelijk aan veel munchkins is de brede kaken en grote walnootvormige ogen. Deze staan ver van elkaar en met een lichte hoek.

Gezondheid en ziektes

De Munchkin is een soort van huiskat dus er zijn niet meteen ziektes die aan het ras gebonden worden. De ziekte of aandoening die benoemd wordt voor de korte poten is ‘Achondroplasia‘. Dit zou inhouden dat er een afwijking is die zorgt voor korte benen en een groot hoofd, net zoals mensen dat ook kunnen hebben. Deze combinatie van afwijkingen is niet het geval en dus kan men niet zeggen dat Munchkins aan Achondroplasia lijden. Wel kunnen ze last krijgen van:

 • Ronde holle borst
 • buiging van de ruggenwervels

Verzorging:

Voortdurende verzorging is niet nodig. Het kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden.

 • Tanden poetsen is ook nodig.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply