De Sphynx kat – Naaktkat

De Sphynx kat, beter gekend als naaktkat is een populair kattenras dat nog steeds gezien wordt als status icoon of luxe-huisdier. Belangrijk aan een Sphynx naaktkat is dat men rekening houdt met de verhoogde kost dat dit type kat met zich meebrengt. Naaktkatten hebben een hogere onderhoudskost dan andere kattenrassen. Denk dus goed na voor je een Sphynx naaktkat koopt, overweeg goed alle gevolgen! Meer kosten en meer tijd investeren in het verzorgen van een kat is een verantwoordelijkheid die niet verwaarloosd mag worden.

Sociaal geen haarverlies Niet buiten Zaagt weinig Kindvriendelijk
Diervriendelijk Huiskat extra kosten Verzorging nodig Naakt

Middelgrote kat

Intelligent

Communicatief

Speelse huiskat

Herkomst van de Sphynx naaktkat

Sphynx naaktkatten zijn het perfecte voorbeeld van genetische afwijkingen die per toeval voorkomen. Hoewel naaktkatten terugkomen in de geschiedenis zijn de mensen ze pas beginnen kweken in de jaren ’60. Men ontdekte al snel dat er twee soorten naaktkatten bestaan, zo is de Canadeese Sphynx verschillend van de Russissche Sphynx.

De Canadese sphynx naaktkat werd gekweekt in 1966, in Toronto, en cadeau gedaan aan Queen Elizabeth die de kat introduceerde in het VK. Omdat deze naaktkat initieel gekruisd werd met een gehaarde kat was men nooit zeker van de uitkomst. Voor deze reden was de naaktkat geen eigen ras, omdat men niet zeker was van de genenselectie.

De eerste echte naaktkat is afkomstig van de Russische variant. Hier was het wel mogelijk om na enkele generaties met zekerheid naaktkittens te hebben. Twee vrouwelijke Sphynx naaktkatten met de naam ‘Epidermis’ en ‘Dermis’ waren de eerste om hun nageslacht te bevestigen.

Nu bevond het probleem zich bij de mannetjes, waar er geen mannelijke naaktkatten meer waren om verder te kweken. De kwekers gebruikten daarom maar Devon Rex mannetjes, wat het uiterlijk van de naaktkat verklaard. Dit zorgde dan weer voor gezondheidsproblemen.

Nu, de dag van vandaag, is de Sphynx naaktkat een volwaardig ras met weinig extra gezondheidsproblemen. Door het voortdurend kweken van het ras is er nu een grote genenpool die voor gezonde katten zorgt. Mixen is niet verboden maar wordt afgeraden.

Naaktkat sphynx

Karakter

sphynx-naaktkatEen groot voordeel van de Sphynx naaktkat is dat het zeer goed omgaat met voortdurende aandacht. Gezien zijn uiterlijk, waar dan ook, trekt die aandacht. Als je je kat negeert zal die even vocaal communiceren, dwaze streken uithalen of langs je been wrijven om aandacht te trekken. Dit is ook handig als je bij de dierenarts moet. In tegenstelling tot andere katten is de sphynx naaktkat vrij tam en comfortabel in de handen van vreemden. Daarbij wordt de Sphynx vaak een therapie kat genoemt omdat deze vreemde situaties zeer goed kan aanvoelen.

Wanneer de spynx naaktkat geen aandacht krijgt zal hij deze komen vragen of op zoek gaan naar iets om zich mee bezig te houden. Hoewel de kat vrij avontuurlijk is en graag ontdekt zal je hem niet al te actief achter speelgoed zien lopen. Alles hangt van de eigenaar en opvoeding af, maar mensen die dit ras als status-icoon kopen zijn meestal niet de speelste eigenaars. Voed je je kat op om wel speels te zijn, dan zijn sphynx grote fans van klein speelgoed of speelgoed waar men statisch kan spelen.

Zonder vacht is het altijd even bibberen. Hoewel de kat goed beschermd is zal deze warme plekjes opzoeken. Onder de verwarming of ernaast, kort bij de ventilator van je laptop, …. De sphynx is ook gewend om hoge posities op te zoeken. Zo kan hij rustig van bovenaf de situatie nagaan. Sphynx naaktkatten zijn beruchte slapers. Ze slapen graag dicht bij hun eigenaar, soms zelfs onder de dekens!

De Sphynx naaktkat is helemaal niet graag alleen. Net zoals de ragdoll hebben ze nood aan een vriend. Als je weet dat je het grootste deel van de dag afwezig zal zijn, denk dan aan een vriend voor je kat. Een tweede sphynx, een andere kat of zelfs een hond.

Leeftijd:

Een Sphynx naaktkat kan tot 8-14 jaar leven

Size:

Een volwassen kat wordt tot 6kg
Ze is pas na twee jaar volwassen

Uiterlijk

Laten we dit niet te moeilijk houden. Een Sphynx of naaktkat is meteen te herkennen

 • Middel-grote kattenras
 • Mager
 • Naakt en gerimpeld
 • Omgekeerde driehoek als hoofd
 • Grote bolle oren
 • Spitse ogen

Kaal of naakt, gerimpeld en zeer slank. De sphynx naaktkat wordt niet zo vaak omschreven als mooie kat. Veel mensen vinden het simpelweg lelijk, maar dan vergeet men wel te kijken naar innerlijke schoonheid. Als het uiterlijk als afstotend wordt beschouwd kan men ook zeggen dat het karakter mensen aantrekt. Deze zeer sociale kat is een ideale huisvriend.

Net zoals een perzik is de vacht van de sphynx een zachte huid bedenkt met kleine minihaartjes die de wind tegengaan. De neus, tenen, oren en staart hebben meestal iets meer vacht. De brede borst en ronde buikspieren zorgen dan weer voor een sterk patser tegen inkomende wind. Opvallend aan de sphynx is dat zijn poten dikke blaasjes bevat, dikker dan de meeste andere katten.

In tegenstelling tot mensen is de kat ongelooflijk verrimpeld bij geboorte. Pas op latere leeftijd, wanneer de kat volwassen wordt, strijken deze plat. Eens volwassen….. zien ze er nog steeds verrimpeld uit. Let op, hoewel grappig kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Teveel huid beperkt de mobiliteit, huid over de ogen beperkt het zicht.

Het hoofd van de Sphynx is een beetje deze van een omgekeerde driehoek. De ogen zijn zeer citroen/amandelachtig met een gespitste blik. Daarnaast heeft de naaktkat ongelooflijk grote oren – ook aanwezig bij de Devon Rex.

De vacht van de Sphynx is bestaande in verschillende kleuren waaronder wit, rood, zwart, lavender, alle soorten bruin en grijs, maar ook met patronen. Door de kleine haartjes is het soms wat moeilijk te zien, het kleurpigment is soms ook zichtbaar rechtstreeks op de huid.

Gezondheid en ziektes

Veel van de problemen met katten en ziektes hebben te maken met de genetische aard van hun ras. Sphynx naaktkatten hebben dus ook problemen die vaker voorkomen:

 • Huidziekte dat voor korstjes op de huid zorgt (goed insmeren en onderhouden)
 • Hyperthrophic cardiomyopathie – Hartaandoening dat vaak voorkomt bij katachtigen

Verzorging:

Zoals vermeld, een naaktkat neemt meer verzorging dan een ander kattenras. Zelfs al hebben ze geen echt zichtbare vacht, en dus geen haartjes om te verwijderen, moet je deze goed verzorgen. Sphynx naaktkatten hebben nood aan een gehydrateerde huid. Deze kan jij aanbrengen in vorm van een geurloze lotion of olie. Elke week is er nood aan een bad, dit voorkomt ook vuile lotion/olie plekken op je meubels.

Met babyshampoo of hydraterende shampo kan je de huid wassen. Let op van geen gewone shampoo of te warm water te gebruiken, hier droogt de huid van uit. Bij het wassen is het zeer belangrijk de rimpels niet over te slaan. Alle rimpels zorgen bijna voor een oppervlakte van twee katten, vandaar het extra verzorgingswerk! Begin er jong mee en je Sphynx zal baden zelf gezellig vinden. Daarbij heeft het geen natte, doorweekte haren en is hij in één, twee, drie droog.

Ook al voelt je Sphynx naaktkat warm aan als je hem oppakt, vergeet niet dat hij geen echt sterke vacht heeft om hem te beschermen. De Sphynx is eerder een huiskat, neem je hem toch naar buiten koop dan even een pull of jas want deze bestaan!

 • Tanden poetsen is ook nodig.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply