Noorse Boskat – Kattenras

De Noorse Boskat is afkomstig van Noorwegen waar het de ‘Skogkatt’ heet. Dit (half)langharige kattenras heeft een zeer woest en leeuwachtig uiterlijk. Toch is de Noorse boskat een huiselijke kat die graag in gezelschap van anderen is. De Noorse boskat kan zeer goed overweg met andere dieren, katten en mensen.

Sociaal Haarverlies Huiskat Vrij vocaal Kindvriendelijk
Diervriendelijk Veel haarverlies
weinig ziektes Dominant
Intelligent

Grote kat

Zelfstandig

Toont affectie

Alle omgevingen

Herkomst van de Noorse boskat

Noorse boskatten en de Siberische kattenrassen hebben veel gelijkaardige eigenschappen. Toch is de Noorse boskat anders dan zijn Siberische soorgenoten. Verschillende bronnen vermelden dat deze katten, inclusief de Maine Coon, afkomstig zijn van het zelfde type ras. Zekerheid over de afkomst van de Noorse Boskat is er niet. Door zijn verspreiding over de hele wereld en de vele gelijkaardige rassen is dit moeilijk te achterhalen. Wat men wel weet is dat ze half-tam, half-wild leefden. Hierdoor zijn ze de ideale huisdieren voor zowel binnen als buiten. De Noorse boskat wordt nog steeds aanzien als een huislijke kat, hoewel deze ook graag buiten zit. Waar men wel zeker over is is dat de Noorse boskat al lang bestaat. Teruggaan naar de tijden van Byzanthium worden verschillende boskatten afgebeeld.

De Noorse boskat werd pas in 1977 als ras erkend. Boerderijkatten die vroeger als Noorse boskat erkend werden worden ‘Novices’ genoemd. Bij een aantal verrenigingen is het mogelijk je ‘boerderijkat’ uit Noorwegen als novice te erkennen. Echter hangen hier voorwaarden aan vast.

noorse-bos-kat

Karakter

Noorse boskat kattenrasDe Noorse boskat is een vriendelijk en lief kattenras. Zonder al te veel aandacht te vragen is het een kat dat geniet van de aanwezigheid van zijn eigenaar, maar ook een ras dat zeer zelfstandig is. In tegenstelling tot de ragdoll heeft het niet zoveel nood aan affectie.

Voor de Noorse boskat is het vaak genoeg in dezelfde kamer te zitten met mensen of andere dieren. Ze genieten niet van alleen te zijn, enkel wanneer ze jagen is dit het geval. Daarbuiten zal de kat voortdurend op zoek zijn naar interesses en een sociale omgeving. De kat kan zich ook perfect bezighouden op zijn eentje.

Ook al komt de Noorse boskat niet voortdurend vragen om geaaid te worden geniet die zeker van aandacht. Even bij jou liggen voor een beetje gekrab tussen de oren of op de borst is nooit teveel.

Verder spreken we ook van een zeer intelligent kattenras. De Noorse boskat is zich perfect bewust van zijn stembanden en zal de eigenaar melden als er wat is. Heeft je kat honger dan zal hij hier stilletjes achter vragen. In vergelijking met andere katten kan de Noorse boskat zijn volume goed beheersen. Negeer je je kat dan wordt die luider.

Dat de Noorse boskat een goede klimmer is kunnen we al afleiden van de naam. Met grote sterke poten en een avontuurlijk karakter is de boskat een ideaal ras om ook buiten te overleven. In huis en buiten zullen ze op zoek gaan naar comfortabele hoge uitkijkpunten. Dankzij hun geschiedenis in de bossen, velden en natuur trekken ze zich niet makkelijk terug. Ook water is geen probleem, hoewel ze dit liever vermeiden. De dikke vacht werkt waterafstotend en vissen vangen is dus niet uitgesloten.

De Noorse boskat is geschikt voor thuis en buiten. De kat zal zich aanpassen aan zijn omgeving en eigenaar. Heb je een grote thuin met veel groen errond dan is het goed mogelijk dat je kat het grootste deel van de dag buiten zal dwalen. Heb je dit niet, dan past de kat zich aan op een rustiger leven. Zorg wel voor voldoende afleiding binnenshuis!

Leeftijd:

Een Noorse boskat kan tot 12-16 jaar leven

Size:

Een volwassen kater kan tussen de 5 en 9 kilogram wegen
Een poes tussen de 4 en 7 kilogram
Ze is pas na vijf jaar volwassen

Uiterlijk, Kleuren & Vacht

Noorse boskat is een groot kattenras.

 • Groot & stevig gebouwd
 • Midlange stevige poten
 • ronde leeuw-achtige kop
 • Stevige kaken, wangen en kin
 • Opmerkelijk snuit
 • Grote oren
 • lange haren

Het meest opvallende aan de Noorse boskat is de lange, dikke, prachtige vacht. Door het volume van de vacht heeft dit kattenras een hoofd dat wat lijkt op een omgekeerde driehoek. Met grote oren en een spitse kin dat ingeeft op de dikke vacht is de boskat goed ingedekt. De grote amandel-vormige ogen beperken zich vaak tot groen, geel of koper kleur. Witte Noorse boskatten hebben vaak blauwe ogen of gemengde ogen (verschillende kleuren).

De vacht is zeer dik en ‘fluffy’ waardoor de kat zeer breed oogt. Onder de vacht zitten dikke, sterke spieren die nodig zijn om te klimmen. Rond de poten loopt de vacht door om voor volledige isolatie te zorgen. Daarnaast Is de vacht ook waterbestendig. Beginnend aan de nek loopt de vacht mooi en compact over elkaar. Dit zorgt voor het afleiden van de regendruppels. De gigantische staart is vaak even lang als het volledige lichaam. Opnieuw is dit van belang voor het evenwicht van de zware kat terwijl hij loopt en klimt.

De vacht van de Noorse boskat komt in alle kleuren en patronen (met wat uizonderingen). Verder is het belangrijk om te weten dat de vacht van de boskat veranderd afhankelijk van het seizoen. De wintervacht is veel dikker dan de zomer! Dit kan tellen als je geen haartjes in huis wil.

Gezondheid en ziektes

Alle katten hebben gezondheidsproblemen, net zoals alle dieren ooit wel gezondheidsproblemen heeft. Dit geld natuurlijk ook voor mensen!

De Noorse boskat is een kattenras dat genetisch sterk staat. Dit wil simpelweg zeggen dat er niet zoveel ziektes zijn dat genetisch bepaald zijn.

De meest voorkomende ziektes bij de noorse boskat zijn:

 • GSD IV – het te traag afbreken van glycogen
 • Polycystueze nierziekte – afbraak van de nieren
 • Retinal dysplasia – vroegtijdig blind worden

Van deze ziektes is GSD de gevaarlijkste en ergelijk de meest voorkomende. Om na te gaan of jouw kat hier last van heeft moet je letten op de volgende punten:

 • hoge koorts (40°C) waartegen antibiotica en corticosteroïden niets uithalen
 • bibberen
 • afnemen van spiermassa, waardoor de boskat ook steeds meer moeite krijgt om te bewegen
 • spierkrampen
 • verlamming van de spieren in de ledematen
 • tussen de 7 en 14 maanden eindigt het leven na een periode van in coma te hebben gelegen.

Verzorging:

Door de dikke vacht heeft de Noorse boskat wel wat verzorging of onderhoud nodig. Afhankelijk van de omgeving – buiten/binnen – kan het zijn dat de kat twee maal per week geborsteld moet worden. Gebruik hiervoor een stalen kam of een speciale kam voor dunne haren te verwijderen.

De lange haren zorgen soms voor knopen in de vacht. Let op hier niet te hard aan te trekken of niet te ruw mee om te gaan. Het baden van de kat is echt niet nodig, tenzij extreme situaties hierom vragen. Ook omdat de vacht water afstotend is kan dit zeer uitdagend zijn.

Een keer per week is het ook aangeraden de tanden wat te poetsen. Vergeet ook niet afentoe de neus, oren en ogen proper te maken met een vochtig doekje. Bij het reinigen van de ogen ook steeds een proper hoekje nemen, zo vermeid je de infectie te verspreiden.

Net zoals andere katten is het van belang de kattenbak proper te houden. Katten zijn zeer gesteld op hygiënen en zullen hun behoefte niet doen als dit niet proper is. De Noorse boskat is hier niet anders in, en eerlijk gezegd wil je geen poep in de vacht zien hangen.

Terwijl de Noorse boskat gemaakt is voor buiten te overleven kan het ook binnenshuis leven. Dit zorgt ervoor dat de kat minder kans heeft op het overnemen van ziektes of aangevallen te worden door ander dieren.

 • Nageltjes trimmen
 • Tanden poetsen
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply