Het Ragdoll Kattenras

De Ragdoll is een van de meest populaire huiskatten van het afgelopen decenia. Hier is een simpele reden voor! Het Ragdoll kattenras is de perfecte kat voor in huis of op appartement. De kat heeft weinig nood aan buiten zijn, maar wel aan affectie en activiteiten. Dit zorgt ervoor dat de kat ideaal is voor kinderen en andere huisdieren. Hieronder enkele kenmerken van het ras:

Sociaal Weinig haarverlies Speelse kat Zaagt weinig Kindvriendelijk
Diervriendelijk Huiskat Genetische ziektes Verzorging nodig Intelligent

Grote kat

Intelligent

Zeer sociaal

Speelse huiskat

Herkomst van de Ragdoll

In de familie van de katachtigen zijn de Ragdolls een jonge generatie. Het kattenras bestaat nog niet zo lang! In 1960 werden de eerste Ragdolls ‘ontworpen’, want het ras komt niet natuurlijk voor. Ann Baker was de eerste persoon om in California, in 1960, een Ragdoll voor te stellen. Ann gebruikte hiervoor de genen van een ‘Josephine’, een witte huiskat met lange haren, en deze van andere gelijkaardige katten die in de omgeving te vinden was.

Ann Baker zocht enkel katten met een goede persoonlijkheid, katten die groot uitgroeiden en lange haren hadden met verschillende patronen. Verschillende bronnen melden ook dat er Siamese-invloed is binnen het Ragdoll ras. Later werd ook duidelijk dat er Perzische, Birmaanse en Burmeense genen aanwezig zijn.

Het Ragdoll kattenras kreeg zijn naam omdat, net zoals een ragdoll (lappenpop), de kat meteen ineen stuikt zodra je hem oppakt. Baker ging nog een beetje verder met haar ‘speciale kat’ en claimde dat er verschillende invloeden waren op het ontwikkelen van deze kat. Zo zijn er alien, CIA en zelfs menselijke genen dat invloed hebben gehad op het process. Natuurlijk vallen al deze claims buiten de realiteit en is hier ook geen enkel bewijs van teruggevonden.

In 1993 kreeg het kattenras de goedkeuring voor verkoop van de Cat Fanciers Association (cfa). Eens het een geregistreerd ras was werd de kat aan de lopende band gefokt en maakte het vrij snel zijn intrede als huiskat of kat voor op het appartement.

Karakter

Hij geeft zich over aan zijn baas en wanneer mogelijk volgt hij hem op de voet. men kan zeggen dat bij de Ragdoll het karakter doorslaggevend is. De Ragdoll kan een uitstekend showexemplaar zijn en/of een echte liefhebberskat, maar in beide gevallen behoort hij onmiskenbaar tot het Ragdoll-ras.

ragdoll-katIn tegenstelling tot andere kattenrassen is de Ragdoll zeer aanhankelijk. De kat geniet van opgepakt te worden en, zoals zijn naam aangeeft, laat zich volledig doen. Ragdolls zijn zelfs een klein beetje hondachtig en genieten echt van de aanwezigheid van mensen. Zo komen ze je verwelkomen aan de deur, volgen ze je in huis, of komen ze op de schoot eens je comfortabel zit. Ook opmerkelijk aan Ragdolls is dat je hen dingen kan aanleren. Zo kunnen vele Ragdolls hun eigen speelgoed gaan halen!

Het beste woord om een Ragdoll te omschrijven is ‘gedomesticeerd’, zonder te zeggen dat ze niet actief zijn. Zoals voordien vermeld spelen ze graag met hun speelgoed en met hun baasjes. Met positieve aanmoediging en snoepjes als beloning kan je hen enkele truukjes aanleren. Aan de paal krabben is er daar ook één van. Katten zitten graag hoog, op een paal, kast of iets anders. De Ragdoll zit het liefst bij jouw!

Leeftijd:

Een Ragdoll kan tot 12-17 jaar

Size:

Een volwassen kater kan tussen de 6 en 8 kilogram wegen
Een poes tussen de 4 en 6 kilogram
Ze worden tot drie maal groter dan een ‘gewone’ huiskat
Ze is pas na drie jaar volwassen

Uiterlijk

Ragdolls zijn een zeer groot kattenras. Na 3 jaar zijn ze volgroeid.

 • Groot & stevig gebouwd. Krachtige borst en schouders/voorpoten, hun zwakte ligt in de zwaardere achterkant
 • Korte tot midlange poten voor hun lichaamsgrootte – zware botten
 • Wipvormige kop van gemiddelde grootte
 • Stevige kaken, wangen en kin
 • Grote ogen, ovaal en altijd blauw
 • Opmerkelijke welving in de snuit
 • Afgeronde puntoren – ver uit elkaar
 • Dikke lange staart
 • Halflange haren – lichte kleuren

Kleuren

Ragdolls zijn ‘Point-cats‘, net zoals Siamese katten dat zijn. Dit betekend simpelweg dat hun snuit, oren, poten en staart vaak donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. Enkele dagen na de geboorte beginnen de haren in deze zones te verkleuren. Na enkele weken is het patroon zichtbaar.

De Ragdoll-patronen bestaan in drie varianten: ‘colourpoint’, ‘mitted’ en ‘bicolour’:

 1. De ‘colourpoint‘ heeft een lichtere lichaamskleur dan de extremiteiten (points) en heeft geen wit.
 2. De ‘mitted‘ heeft eveneens een ‘Siamees’ patroon, maar met witte pootjes, een witte bles op de neus, een witte kin, borst en onderbuik.
 3. De ‘bicolour‘ is ook een ‘colourpoint’, maar met een omgekeerde witte ‘V’ op de snoet; vier witte poten, een witte borst en buik.

De definitieve kleur wordt pas na twee jaar bereikt en wordt met het ouder worden steeds donkerder.

Deze variëteiten bestaan in verschillende hoofdkleuren: seal (=bruin), blue (=grijs), red, cream, lilac en tabby (streeppatroon).

Gezondheid en ziektes

Veel van de problemen met katten en ziektes hebben te maken met de genetische aard van hun ras. Ragdolls hebben dus ook problemen die vaker voorkomen:

 • Hypertrophic cardiomyopathy. Kortweg een hartaandoening die vaak voorkomt bij Ragdolls. Deze genetische afwijking zorgt ervoor dat het hart minder goed kan ontwikkelen
 • Verhoogd risico op niersteentjes. Geef je ragdoll niet zomaar melk! NOOIT DOEN!
 • Verhoogde kans op FIP

Verzorging:

Een ragdoll heeft lang haar maar een kleine onderjas. Dit wil zeggen dat het mindersnel haar zal verliezen. Toch wil dit niet zeggen dat de kat minder verzorging nodig heeft.
Idealieter de kat 2x per week kammen met een stale kam om dode haren weg te halen. Ook zeer belangrijk van de poten te borstelen omdat deze het meeste knopen/vuil zal bevatten. Een pluspuntje is dat Ragdolls hier ongelooflijk van kunnen genieten.

Door het vele haar is het soms ook nodig om te zien of hier geen vuiligheid in vasthangt. Je ragdoll baden kan, maar wordt niet aangeraden. Doe je het toch, doe het dan maximum een keer per maand. Als de pels vuil en vettig lijkt is het tijd voor een bad. Dit wil vaak zeggen dat de kat het niet zelf kan opkuisen.

 • Tanden poetsen is ook nodig voor de Ragdoll.
 • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
 • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
 • Kattenbak proper houden! Een Ragdoll kan een primadonna zijn, een grote en propere kattenbak is belangrijk.
 • Een grote onderbuik is normaal! Dit wil niet zeggen dat je kat dik is! Let op de voeding maar mager je kat niet uit

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.