De Russische Blauw kat

De Russisch Blauw is een kat afkomstig uit Rusland, zoals de naam al aangeeft. Door de mooie grijs-blauwe vacht is een russisch blauw uitgegroeid tot één van de populairste huiskatten. Dit kattenras is geschikt voor zowel binnen als buiten. Naast zijn kenmerkende vacht zijn ook de ogen zeer speciaal. De Russisch blauw kat staat bekend om goed om te gaan met mensen en andere dieren. Daarbij is het ras ook gekend voor een goede gezondheid. Weinig genetische ziektes en een sterk immuniteitssysteem zorgen voor een gezonde kat.

zeer sociaal weinig haarverlies Gezond Zaagt weinig Kindvriendelijk
Diervriendelijk Atletisch
Speels Intelligent
Weinig verzorging

midden-grote kat

Intelligent

Communicatief

Speelse huiskat

Herkomst van de Blauwe Rus

Van waar de Blauwe rus of Russissch blauw kat afkomstig is blijft een vraag zonder antwoord. Doorheen de geschiedenis zijn er verschillende mogelijke verwijzingen naar het ras. Maar deze draagt veel verschillende namen en dit is moeilijk op te sporen. Toch zijn er sterke aanwijzingingen dat het ras afkomstig is van Noord-Europa. Noorwegen, Rusland, Zweden, Denemarken, …. Overal zijn kleine aanwijzingen van blauwe russen, of gelijkaardige kattenrassen. Toch zijn er opmerkelijke gelijkenissen met rassen waar we de afkomst wel van kennen. Zo is de britse korthaar bijvoorbeeld familie van de russisch blauw.

De Blauwe Rus stond vroeger bekend om zijn goede jachtvermogen. Het kattenras was goed bevriend met het stadsleven en scheepslui. Daar jaagde ze op muizen en ratten. Ook de prachtige dikke glanzende vacht zorgde voor de populariteit van deze dieren. De Russisch blauwe katten komen vanaf 1860 voor in de Engelse Kronieken (Chronicles). Mogelijk is de Blauwe Rus oorsprokelijk van Engeland.

Het kattenras kent ook een geschiedenis binnen het koninklijke huis. Zo zou de Tsaar Nicholaas II een grote fan zijn van Russich blauw. Er werd gezegd dat deze katten magische krachten hadden die mensen beschermden tegen kwade geesten en negatieve energie. Zo werden ze in Azië soms in wiegjes van pageborenen gelegd.

Rond 1860-1875 werd de kat ook zeer populair bij Engelse fokkers. Ze gebruikten de blauwe Rus om de vacht van de Britse korthaar mooier te maken. De mooie blauwe glans is afkomstig van een zeer donzig grijze vacht. Vanaf deze periode werden grote hoeveelheden blauwe katten van Rusland naar Engelenad gehaald. Het grootste verschil tussen de inheemse Britse Blauwe en de Russische kat zat in de vacht. Die van de Rus was korter en zijdeachtiger en had een mooie zilverglans. Een deel van de Russische katten had amberkleurige ogen. De meesten hadden echter groene ogen.

Guide: Een blauwe Rus herkennen

Blauwe Rus kattenras

Karakter

Niet alle katten zijn dezelfde. Socialisatie opvoeding en erfelijke achtergrond spelen een grote rol bij het tperen van een karakter. Daarom is het belangrijk deze onderstaande beschrijving te zien als een algemene omschrijving. Daarnaast kan elke kat verschillen.

De Blauwe Rus is een kattenras dat zich hecht aan zijn eigenaar. Hoewel ze niet altijd op de schoot komen zitten zal je hen altijd in de buurt vinden. De Russich blauw observeert graag zijn omgeving vanop afstand, wetende dat alles in orde is. Ze zitten altijd in jouw nabije omgeving en zijn zeer nieuwsgierig aangelegd.

Omdat de Russich Blauw kat zo sociaal is, is het belangrijk dat er steeds iets of iemand aanwezig is om gezelfschap te houden. Huiskatten die buiten kunnen zullen hiervan minder last hebben. Heb je geen tuin of kan de kat niet vaak buiten, dan genieten ze zeker van een vriend. Blauw katten zijn sociaal aangelegd en komen goed overeen met andere dieren en kattenrassen.

Het is belangrijk voor de kat dat er genoeg ‘persoonlijke’ ruimte is. Blauwe russen worden vaak aanzien als rustige katten. Graag ontwijken zij drukke of luide omgevingen. Toch is het belangrijk dat er genoeg beweeg- & leef ruimte is.

Net zoals de Britse korthaar is de Blauwe Rus het gewoon om met mensen samen te leven. Onze samenwerking gaat al eeuwen mee. Hoewel ze nog geen mensentaal spreken kunnen ze zich zeer duidelijk maken. Verschillen in stemgeluid en andere tonen maken hun boodschap duidelijker.

De blauwe Rus is een verlegen kattenras. Ze kunnen zich nogal gereserveerd opstellen naar nieuwe vriendjes of vreemden. Hun nieuwsgierigheid zorgt er dan voor dat ze toch eens komen kijken. Pas als zij de situatie als ‘ok’ aanschouwen komen ze uit hun plekje.

Dit kattenras is ook een ras dat houdt van routine. Veranderingen in de leefomgeving en verhuizen zijn stressvolle situaties.

Russisch blauw, Kinderen & huisdieren

De blauwe Rus is zeer sociaal met mensen dat hij kent. Het is een ras dat goed omgaat met andere kattenrassen, zolang het energiepijl niet ongelooflijk hoog is. Zet bijvoorbeeld geen Chihuahua of Jack Russel samen met een Russische blauw kat. Ze genieten van een huisgenoot wanneer hun eigenar niet thuis is. Ragdolls of Britse kortharen zijn gekende rassen dat goed samengaan met de blauwe Rus.

De kat past zich goed aan aan zijn omgeving. Als de kat opgroeid in een omgeving met kinderen dan zal ze deze ook kunnen verdragen. Een volgroeide blauwe Rus die een rustig leven gewoon is wordt best niet in zo’n omgeving geplaatst. Ze respecteren hun eigenaars en de regels van het thuis. Ze zijn zeer communicatief en makkelijk op te voeden.

De kat is slim genoeg om drukke omgevingen te vermeiden. Ze begrijpen dat kinderen wat lomp kunnen zijn en accepteren dit. Ze zullen zich nooit agressief opstellen maar eerder weggaan van de situatie.

Leeftijd:

Een Russisch blauw kat kan tot 10-15 jaar leven

Gewicht:

Een volwassen kat weegt 3 kg tot 5 kg
Ze is pas na twee-vier jaar volwassen

Uiterlijk

De kop van de blauwe Rus heeft een korte wig met een vlakke schedel tussen beide oren. Het snuitje is kort met geprononceerde snorharkussentjes die ervoor zorgen dat deze breed oogt. Als je de Russisch blauw van profiel bekijkt zijn het voorhoofd en de neus recht. Door de steveige volle kin en goed sluitend gebit hebben ze een vrij ronde kop. Grote puntige oren die breed zijn aan de basis maakt de kop volledig.

De ogen zijn kenmerkend aan de blauwe Rus. Ze hebben wijd geplaatste amandelvormige ogen. Het kenmerkende is de kleur. Meestal zijn de ogen een mooi schitterend eenkleurig groen. Bij Russisch blauwe kittens komt de kleur pas later op.

Het ras wordt ook wel eens vergeleken met een dobberman. Een lang, slank, elegant maar gespierd lichaam zorgt voor een sterke houding. De poten hebben een middelzware beenderstructuur. Door deze lange poten met relatief kleine voeten hebben ze een goede afstootkracht. De staart is vrij lang in verhouding met het lichaam.

Blauwe Rus Vacht

De blauwe rus beschikt over een dubbel vacht met een zeer dichte ondervacht. De vacht wordt beschreven als kort, fijn en zacht. In vergelijking met kortharen is de vachtstructuur zeer verschillend. Dit is dan ook het ware kenmerk van de blauwe Rus, en de reden waarom britse kortharen hiermee gefokt werden.

De blauwe Rus of Russisch blauwkat heeft een zeer eenkleurig blauwe vacht met een waarneembare zilverglans. De prijs-katten hebben telkens een mooi egale middenblauwe kleur. De zilverglans is afkomstig door het ontbreken van het blauwe pigment in de haarpunten.

Er bestaan daarnaast ook witte en zwarte Russen. Onze voorkeur gaat toch naar de mooie Blauwe Rus.

Gezondheid en ziektes

Russisch Blauw katten hebben relatief weinig genetische ziektes in vergelijking met andere rassen. Los daarvan zijn er de gekende kattenziektes:

  • Kans op hartziekten
  • Mogelijk last van ruggenwervels

Verzorging:

Voortdurende verzorging is niet nodig voor Blauwe Rus. Het kattenras dat op zich al vrij proper is en zich goed kan verzorgen. Help daarbij door wekelijk eens te borstelen, de nagels en tanden goed te onderhouden en vooral; de kattenbak proper houden. Verder is het belangrijk dat de kat een rustige persoonlijke ruimte heeft. Zien dat er genoeg beweegruimte is of de mogelijk hebben om buiten te gaan is een plus.

  • Tanden poetsen is ook nodig.
  • Nageltjes trimmen om te vermeiden dat ze ingroeien
  • Ooghoeken uitkuisen kan met een vochtig doekje (elk oog ander doekje als dit geïnfecteerd is)
  • Kattenbak proper houden!

Kattenclubs en Katten federaties

Er zijn in de BENELUX verschillende rasverenigingen voor katten waar je diverse erkende kattenrassen kunt aanmelden. Enkele verenigingen staan hieronder vermeld.

Leave a Reply