Kattenverzorging – Medische verplichtingen

Wat komt er allemaal bij kijken als je een kat wilt? Want als je een kat houdt, moet je er wel goed voor kunnen zorgen. Daarom is het belangrijk te weten wat je allemaal in huis moet hebben.

Als eerste moet je een kattenbak, kattenbakvulling en eten in huis halen. De kattenbak is de wc van katten, daarin leg je kattenbakvulling als bodem. Deze kattenbakvulling hoor je om de vijf dagen te verversen. Houd goed in de gaten of de kattenbak schoon is, want als katten deze te vies vinden gaan ze niet op de bak. Ook moeten jonge katten (die noemen we kittens) getraind worden om de kattenbak te gebruiken, want dat snappen ze niet automatisch. Om ze zindelijk te maken moet je ze een paar keer per dag op de kattenbak zetten. Pak dan hun voorpootjes vast en laat ze door de kattenbakvulling krabben.

Als een kitten tussen de vier en twaalf weken oud is, zal hij bang zijn voor mensen. Laat hem aan jou, je gezinsleden en je huis wennen door hem te aaien en ermee rustig te spelen. Creëer een eigen plekje voor ze waar ze kunnen eten, drinken en slapen. Wees niet bang om streng voor ze te zijn, want als kittens jong zijn proberen ze van alles uit te halen! Daarmee bedoelen we dat je regels bepaalt, waaraan je kat zich moet houden.

Chippen & verzekeren

Het is slim is om je kat te laten chippen. Dit houdt in dat een klein computerchipje onder de huid wordt aangebracht, waarop de gegevens van de eigenaar staan. Als iemand dan jouw kat vindt, weten ze dat ze jou moeten bellen. Ook is het verzekeren van je kat slim. Als hij namelijk een keertje ziek wordt, kan je dat een heleboel geld kosten. Als je hem voor een paar euro in de maand verzekert, heb je daar geen last van.

Inenten

Daarnaast moet je je kat inschrijven bij de dierenarts. Hij kan dan meteen je kat inenten en zijn gebit controleren. Katten moeten worden ingeënt zodat ze geen ziektes op kunnen lopen, net zoals kinderen dat moeten. Als je kat negen weken oud is, moet hij zijn eerste inenting krijgen, bij twaalf weken de tweede. Na vijftien maanden moet je dit herhalen.

Gezondheid controleren

Ook moet je af en toe goed controleren of je kat nog gezond is. Dan kun je op verschillende dingen letten:

  • Oren: Kijk in de oren of er korstjes aanwezig zijn. Als dat zo is moet je met je kat naar de dierenarts. Ook moet je af en toe de oren schoonmaken, dat kan met een stukje vochtig keukenpapier. Je moet er dan op letten dat je niet te diep in de oren gaat, want dat vinden ze niet leuk!
  • Ogen: De ogen van je kat moeten een beetje glanzen. Als ze dof of rood zijn moet je bij de dierenarts een zalfje gaan halen. Als er vuil in de ogen zit kun je dit met een stukje vochtig keukenpapier eruit halen door het vuil van de buitenkant van zijn oog naar zijn neus toe te vegen.
  • Tanden: Als het tandvlees of de tanden van je kat verkleurd zijn moet je naar de dierenarts. Je kunt met speciale tandpasta en tandenborstel de tanden van je kat poetsen, maar de meeste katten vinden dit niet leuk. Je moet ermee beginnen als ze nog jong zijn. Ook zijn er speciale snoepjes om kattentanden schoon te houden.
  • Vacht: Controleer de vacht van je kat regelmatig op vlooien en teken. Dit doe je door hem te kammen of gewoon zijn huid na te pluizen, dat vinden ze nog fijn ook! Als je vlooien vindt, kun je aan je dierenarts vragen welk middel je het beste kunt gebruiken.
  • Voetzolen: De voetzolen van je kat mogen niet rood zijn. Als ze dat wel zijn, zijn ze waarschijnlijk ontstoken en moet je naar de dierenarts. De nagels van een kat vallen automatisch uit als ze te lang zijn. Gebeurt dit een keertje niet, dan moet je de nagels knippen. Dit is best moeilijk, dus vraag de dierenarts om het een keertje voor te doen