Katten en Vlooien

De grootste nachtmerrie van iedere katten bezitter is waarschijnlijk een Vlooienplaag, De vlo is een hardnekkige parasiet die zich razendsnel vermenigvuldigd en zich niet zo heel gemakkelijk laat verdelgen. (de stelling is: zie je een vlo op je kat Dan heeft ie er 10, zie je er 10 dan heb je gezien z’n voortplanting snelheid een heuse plaag ! Vlooien zijn er in 2 soorten: de hondenvlo & de kattenvlo die ondanks hun “voorkeur” op zowel de kat als hond voor kunnen komen. En ook al “woont” deze parasiet het liefst op Uw huisdier bij een eventuele tussenstop op U zal hij het niet laten ook U te bijten !katten en vlooien

Katten en vlooien, een nachtmerrie

Vlooien zijn eigenlijk voortdurend opzoek naar een gastheer bij wie ze zich vol kunnen eten, De verzadigde vlo kan in de eerste levensfase al tot 50 eitjes per dag leggen.

Dankzij de gladde vacht van de kat vallen al die eitjes op de grond (en verders overal waar je kat komt) Na 3 a’ 4 dagen komen uit de eitjes larfjes van een halve centimeter lang die zich zo snel mogelijk in alle hoeken, spleten en gaten zullen verstoppen. Na 2 tot 3 weken verpoppen zich deze larfjes en hier uit komt een nieuwe vlo, De periode dat de vlo in een cocon zit kan afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid tot wel een jaar duren.

Hoe krijgt je kat vlooien

Vlooien krijgt je meestal als je huisdier regelmatig buiten komt en dus “besprongen” word door vlooien die zich vervolgens in U behaaglijke woning fijn gaan vermeerderen maar je kunt ze ook zelf mee naar huis nemen als je bijvoorbeeld bij kennissen bent geweest en bent gaan zitten op een plaats waar eitjes liggen. Want in tegenstelling tot de gladde vacht van een kat biedt je het eitje wel enige “houvast”

Verwijdering

De bestrijding van vlooien heeft meer om het lijf dan alleen vluchtig met een spuitbus door de verschillende vertrekken gaan. Nee, voor het bestrijden van vlooien dient U een goed plan te maken zo zult u kasten, lades, kleding, beddengoed etc mee moeten nemen en ook de kat grondig moeten behandelen en in sommige gevallen moet zelfs de ongediertebestrijding er aan te pas komen! Helaas is de plaag niet in een dag op te lossen en zal je na de behandeling nog gauw een week of twee last houden.

Preventie

Het helemaal uitbannen van vlooien is bijna onmogelijk, het regelmatig bestrijden en daarmee binnen de perken houden wel. Toch zijn er kleine hulpmiddelen zoals een vlooienband en dergelijke die zeker kunnen helpen.

Lees ook de volgende verzorgings informatie: