De krolse poes

krolse poes katDe krolse periode

Wanneer uw kat krols wordt, is dit het teken dan ze vruchtbaar is en gedekt wil worden.
Meestal vindt de krolse periode één keer plaats in het voorjaar en één keer in het najaar. Poezen kunnen krols worden vanaf de leeftijd van 4 maanden. Meestal gebeurt dit echter tussen de 6de en de 12de levensmaand.  Een poes met een ‘normale’ cyclus zal één keer per jaar krols worden. De krolsheid duurt meestal enkele weken aan één stuk. Vooral jonge poezen kunnen erg onregelmatig krols worden, de krolsheid kan dus vaker of minder vaak voorkomen. Ook de duur van de krolse periode kan variëren. Sommige poezen zijn maar enkele dagen krols.

Let goed op

Wanneer uw kat voor de eerste keer krols is, dan is dit het teken dat ze in haar puberteit is gekomen en vanaf nu ook nakomelingen kan voortbrengen. Een niet gesteriliseerde kattin kunt u dus beter niet naar buiten laten gaan tijdens de krolse periode. De kans dat ze zwanger terug keert is zeer groot. Kattinnen kunnen wel twee nestjes kittens per jaar voorbrengen. Een nestje telt gemiddeld tussen de drie en de zes kittens. Indien u dus niet van plan bent om te fokken, is uw kat laten steriliseren de beste optie.
Er bestaat ook een poezenpil om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan, maar deze is zeer kankerverwekkend voor uw kat.

Krols gedrag

De krolsheid is vaak een erg frustrerende tijd, zowel voor de kat als haar baasje. Sommige katteneigenaars lopen de muren op van het gedrag van hun kat tijdens de krolse periode. Een krolse poes vertoont dan ook erg eigenaardig gedrag. Ze zal onrustig en zoekend zijn, en kan daarbij erg langdurig en luidruchtig miauwen. Zo proberen ze de aanwezige mannetjes in de buurt te roepen.

Een krolse poes zal met haar buik over de grond schuren en haar kont in de lucht steken, zeker wanneer ze gestreeld of aangeraakt wordt. Ze neemt hierbij de paarhouding aan. Ze is ook extra aanhankelijk en wilt veelvuldig gestreeld en aangehaald worden. Ze zal zich meer tegen meubels, muren en haar favoriete mensen aanwrijven om haar geur te verspreiden. Sommige krolse poezen laten zelfs kleine beetjes urine achter in huis om hun geursporen te verspreiden. Ook de afscheiding uit de vagina geurt aanlokkelijk voor de katers uit de buurt.

Remedies

Er is weinig dat u kunt doen aan de symptomen van de krolsheid. Enkel wachten tot de krolsheid weer voorbij is. U kunt uw kat in deze periode wel wat extra vertroetelen en wat meer aandacht geven. Maar een krolse kattin voelt zich erg gefrustreerd wanneer ze niet gedekt kan worden, uw kat laten ‘helpen’ is dus de beste optie.

steriliseren katSterilisatie

De enige echte remedie tegen krolsheid is een sterilisatie, waarbij de baarmoeder en de eileiders worden weggehaald. De operatie kan best plaatsvinden op een leeftijd van zes maanden. Best op een moment dat de poes niet krols is. De kat zal hierna rustiger worden omdat de drift om zich voort te planten verdwijnt. Een gesteriliseerde kat heeft wel de neiging om meer te eten, dus u moet de voeding in de gaten houden, zodat ze niet te veel verdikt. Op de verpakking van de kattenvoeding staat aangegeven hoeveel uw kat mag eten.

Een enkele keer kan een kattin toch nog krols worden na een sterilisatie, maar dit is erg uitzonderlijk, want door het weghalen van de inwendige geslachtorganen worden er ook geen vrouwelijke hormonen in het lichaam verspreid, verantwoordelijk voor het krolse gedrag. Er zijn nog voordelen verbonden aan de sterilisatie van uw kat, zo zal ze minder territoriaal worden en is ook de kans op urine sproeien en krabben veel minder groot.

Lees ook de volgende verzorgings informatie: