Kattenvoeding: Voeding tips voor een gezonde kat

 

Een uitgebalanceerd dieet is van het allergrootste belang voor de gezondheid van je kat. Voedsel is niet alleen brandstof om het lichaam te laten functioneren. Het heeft rechtstreeks invloed op de conditie van de vacht, tanden, botten en op alle inwendige organen, vooral de darmen. 

 Waar moet ik de voerbak neerzetten?

Voerbakjes voor de kat

Katten zijn gewoontedieren. Het is daarom belangrijk vanaf het begin vaste voedingstijden aan te houden en het voedsel en de drinkbak op een vaste plaats neer te zetten. De meeste kattenbezitters vinden de keuken hiervoor de meest geschikte plaats. Je moet er wel voor zorgen dat de kat een vaste plek heeft waar hij rustig kan eten. Ook is het verstandig iets onder de voerbak te leggen want katten slepen graag hun voedsel uit hun bak. Sommige katten spelen met hun drinkwaterbakje. Een dienblad eronder met opstaande rand is dan een goed idee.

Er zijn diverse soorten voerbakken te koop: van plastic, aardewerk, roestvrij staal, glas en dubbele bakken. Een ieder heeft z’n voor- en nadelen. Naast het voedsel moet er altijd een bak met vers drinkwater staan.

Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven?
De hoeveelheid en het soort voedsel van de kat varieert, afhankelijk van zijn leeftijd. Bijv. een kitten van 8 weken krijgt 5 x per dag een geringe hoeveelheid droge kittenbrokjes, al dan niet geweekt in een klein beetje warm water of kittenmelk. De reden hiervoor is dat een kitten van deze leeftijd nog geen volgroeid spijsverteringsstelsel heeft, waardoor de maag te klein is om één complete dagvoeding te bevatten. Naarmate het kitten ouder en groter wordt, kan ook het aantal maaltijden per dag langzaam verminderd worden. Hierbij worden de porties natuurlijk wel groter. Een gemiddelde volwassen kat heeft vaak genoeg aan twee maaltijden per dag, bijv. ’s ochtends en ’s avonds.
Wat moet ik mijn kat te eten geven en hoeveel?
Katten zijn van nature vleeseters en zijn dus gewend veel eiwit te eten en te verbruiken. Het is dus vereist dat een kattenvoeding relatief veel dierlijk eiwit bevat. Hetzelfde geldt voor de voedingstoffen arachidonzuur en taurine, die de kat zelf niet in voldoende mate aanmaakt en alleen via dierlijke grondstoffen binnen kan krijgen.

De makkelijkste en veiligste manier om je kat te voeden is te kiezen voor een kant-en-klaar en compleet kattenvoer, zoals bijv. hoogwaardig voer van Royal Canin. De benodigde voedingstoffen zijn hierin in de juiste verhoudingen aanwezig.

Over het algemeen zijn er zowel droge brokjes als natte voeding in blikjes of kuipjes van allerlei merken verkrijgbaar bij supermarkt, dierenspeciaalzaak of dierenarts. Op de verpakking van de voeding staat de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag aangegeven. Vaak staat dit in tabellen aangegeven waarbij je de hoeveelheid aanhoudt die van toepassing is op je kat. Houd je de aangegeven hoeveelheid aan, maar wordt je kat toch te dik, geef bij iedere voeding dan een paar gram minder en hou dit aan (alleen bij hoogwaardig voer).
Aangeraden wordt je kat alleen droogvoer te geven. Dit is beter voor het gebit en voorkomt tandsteen en plaque.

Voor iedere kat van elke leeftijd is er aparte voeding verkrijgbaar, van kitten tot volwassen kat. Ook speciaal dieetvoer voor bijvoorbeeld zieke of te dikke katten is te koop. Informeer bij je dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor je kat.

 

Mijn kat vindt zijn eten niet lekker, wat nu?

Kitten eet brokjes

Katten staan erom bekend dat ze heel kieskeurig kunnen zijn met voedsel. Het moet natuurlijk smakelijk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat je kat de benodige voedingstoffen en energie binnenkrijgt. Probeer eens voedsel met een andere smaak of van een ander merk. Helpt dit niet, vraag dan je dierenarts om hulp.

 

Dierenbenodigdheden

De volgende produktlinks kunnen u helpen bij een goede verzorging van uw kat:

– Allergie
– Gebit
– Hygiëne – Omgeving
– Wassen – Vachtverzorging
Droogvoer – Natvoer

Kattenvoeding

Kieskeurigheid van de kat
De kat staat bekend om zijn kieskeurigheid. Soms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.
In onderstaande tabel staan ter verduidelijking de verschillen tussen fysiologische kenmerken van mens, hond en kat.

De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat, zoals de gezondheidsvoedingen van Royal Canin.
Verschillen in fysiologische kenmerken tussen mens, hond en kat 
De voeding van Royal Canin  is niet alleen smakelijk maar ook beter voor de gezondheid van uw kat; het helpt problemen (zoals bijvoorbeeld blaasgruis) te voorkomen. De kat heeft een kleine hoeveelheid van de voeding nodig, omdat deze door de hoge kwaliteit van de ingrediënten beter wordt opgenomen. Door de hoge verteerbaarheid zal de ontlasting compacter zijn en minder ruiken.

kattenvoeding eetgewoonten

Advertorial

Eetgewoonten

Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op een bepaalde voeding. Het voorzien van een kat van een dieet met veel afwisseling is antropomorfisch (naar menselijk voorbeeld) en dus niet nodig. Een kat eet, verdeeld over de dag en nacht, 7 tot 20 maaltijden per dag.
De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar dit wordt vanwege praktische redenen vaak genegeerd. De ruimtelijke ordening van de kat omvat drie delen: de ruimte voor rust en slaap, de kattenbak vaak gevuld met grit waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte de plaats waar het dier water en voedsel opneemt.

 

Het is noodzakelijk dat alle drie de ruimtes gelijktijdig aanwezig zijn en gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beïnvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte.

Droogvoeding

Advertorial

Droogvoeding bevat alles wat een kat nodig heeft

Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen, zoals Royal Canin Feline Health Nutrition, Feline Breed Nutrition en Feline Care Nutrition is het niet verstandig en feitelijk ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) of blikvoeding aan de voeding toe te voegen.
De kat heeft een kleine hoeveelheid van de Royal Canin gezondheidsvoeding nodig, omdat deze door de hoge kwaliteit van ingrediënten beter wordt opgenomen.
Door de hoge verteerbaarheid zal de ontlasting compacter zijn en minder ruiken.
De voedingen van Royal Canin Feline Health Nutrition, Feline Breed Nutrition en Feline Care Nutrition helpen de vrije radicalen te bestrijden, die verantwoordelijk zijn voor celveroudering en dragen bij aan een aangenaam en lang kattenleven.
Mengen bij een verandering van voeding
Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, adviseren wij gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding.
Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Voeding voor kittens tot 1 jaar

Een kitten is pas na 12 maanden volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ca. 2 maanden heeft een kitten moedermelk nodig. Vanaf het moment dat een kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen, die van elkaar gescheiden worden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.
Speciaal voor kittens die in de eerste 2 maanden geen moedermelk kunnen krijgen heeft Royal Canin een vervangende Babycat Milk ontwikkeld. Voor de 1e groeifase van 1 tot 4 maanden en de 2e groeifase van 4 tot 12 maanden heeft Royal Canin een voedingsprogramma ontwikkeld dat de groei en ontwikkeling van een kitten ondersteunt.

Kijk voor het productoverzicht op http://www.royalcanin.nl/voeding-voor-kittens.html

Voeding voor volwassen binnenshuis levende katten

Een binnenshuis levende kat heeft een beperkt territorium dat relatief weinig beweging vereist. Deze katten leven in een beschermde omgeving en hebben veel tijd voor verzorging en slaap.
Voor deze katten heeft Royal Canin een aansluitend voedingsprogramma ontwikkeld met een aangepaste energiegehalte en extra aandacht voor haarballen, gebitshygiëne en de schoonheid van de vacht.

Kijk voor het productoverzicht op www.royalcanin.nl/voeding-voor-binnenshuis-levende-katten.html

Voeding voor volwassen katten die buiten komen

Katten die buiten komen hebben een hoger activiteitenniveau dat grotendeels samenhangt met de tijd die de kat buiten doorbrengt. Ook de seizoenen hebben sterke invloed op de kat. Dit kan leiden tot een wisselende energiebehoefte. Als de kat buiten is staat hij bovendien bloot aan factoren die zijn natuurlijke weerstand kunnen verzwakken.
Voor deze katten heeft Royal Canin een aansluitend voedingsprogramma ontwikkeld met extra aandacht voor de weerstand, ruiperiode, mond- en gebitshygiëne en voorziening in de wisselende energiebehoefte.

Kijk voor het productoverzicht op www.royalcanin.nl/voeding-voor-katten-die-buiten-komen.html

Voeding voor raskatten

Elk raskat wordt gekenmerkt door een unieke uitstraling en karakter. Om de raskat in uitstekende vorm te houden en voor de schoonheid van zijn vacht te zorgen is goede voeding en verzorging noodzakelijk. Bovendien hebben raskatten veelal zeer specifieke kenmerken zoals bijvoorbeeld de manier van eten.
Royal Canin heeft vier exclusieve voedingen ontwikkeld die zijn aangepast op de unieke kenmerken van een Perzisch kitten, de Pers, de Siamees en de Maine Coon.
Kijk hier voor het productoverzicht www.royalcanin.nl/voeding-voor-raskatten.html